Android este un sistem de operare creat de Andy Rubin. Dispozitivele funcționează, exact datorită sistemului de operare. Cu alte cuvinte, datorită acestuia, dispozitivul devine util și necesar. Acest e folosit nu doar de smartphone-uri, ci și de tablete, cărți electronice și multe altele.
Curiozitate! Istoria denumirii e destul de haioasă. Andy Ruben a decis să utilizeze denumirea dată, doar din cauza că deja cumpărase domeniul android.com.
Android-ul devenise popular datorită companiei Google, care a cumpărat proiectul, totodată invitând și dezvoltatorii acestuia.
Vorbind de caracteristica tehnică, sistemul Android funcționează pe nucleul Linux, ce reprezintă baza sistemului de operare. Nucleul este punctul de legătură între sistemul de operare, procesor și memorie.
De fapt, a programarea aplicațiilor pentru Android e posibilă cu ajutorul a multor limbaj-uri. Vă puteți întreba ce este un limbaj de programare. Precum diverse popoare au propriul limbaj cu un alfabet al său, exact așa un ”alfabet” îl are și computerul. Știind acest alfabet, îi putem ”explica” mașinii ce și cum să facă, să arate și tot așa.
Deci, avem 2 limbaj-uri de bază pentru a programa aplicații Android:
Java – limbaj, cel mai des menționat de Google
Java e considerat limbajul oficial pentru Android Studio. Ce este Android Studio? - poartă denumire de mediu de dezvoltare sau cu alte cuvinte, ăsta e spațiul, locul unde este creată aplicația. Deci, primul lucru necesar pentru utilizare acestui limbaj, este instalarea Android Studio împreună cu Android SDK (instrumentele).
În pofida faptului că un cod Java poate fi ușor citit și înțeles, acesta e considerat a fi unul complicat. Motivul constă în anumite caracteristici constructive specifice, anume acestui limbaj. Pentru a lucra cu acest limbaj complex, e nevoie de multă răbdare și experiență, din ce motiv dezvoltatorii Java profesioniști sunt înalt apreciați până acum.
Kotlin – unul din limbaj-uri oficiale ale Google-ului
Kotlin – limbaj de programare modern, creat de compania JetBrains și care se dezvoltă foarte rapid. Una dintre caracteristicile principale ale acestui limbaj este capacitatea sa multiplatformă. Aceasta ar însemna că prin acest limbaj putem crea un cod, care apoi va putea fi utilizat în diverse sisteme de operare. În afară de toate, acesta e mult mai simplu la înțelegere și studiere.
În pofida ”vârstei tinere” a limbajului, acesta, în 2017 a primit statut oficial de la Google în vederea dezvoltării aplicațiilor Android, iar instrumentele acestuia au fost incluse în Android Studio, începând cu versiunea 3.0.
În afară de Java și Kotlin mai sunt încă 2 limbaj-uri, care merită să fie menționate. Acestea sunt C și C++.
Acestor limbaj-uri le este caracteristică dezvoltarea aplicațiilor native. Aplicația nativă e acea aplicație care e personalizată pentru un anumit sistem de operare, fapt ce permite o funcționare mai rapidă și corectă a aplicației. Cu aceste limbaj-uri, de-asemenea e posibil de operat în Android Studio. Pentru lucrul cu acestea e nevoie de utilizat instrumentele create, în special pentru ele. Aceste limbaj-uri au un șir de specificații, care le fac incomode, însă acestea se potrivesc bine pentru prelucrarea unor operații complicate în vederea graficii, video sau modelelor 3D.
În primul rând haideți să definim cine e un dezvoltator Android? Acesta e dezvoltatorul preocupat de crearea diverselor programe pentru sistemul dat de operare. Haideți să enumerăm unele exemple de funcții ale dezvoltatorului:
Creează interfața;
Definește comportamentul aplicației la apeluri sau mesaje;
Gândește metoda de schimbare a paginilor aplicației;
În elaborare, asigură protecția datelor personale ale utilizatorilor;
Optimizează sursele necesare de funcționare ale programei.
Aceasta e doar o parte a listei de task-uri ale unui dezvoltator. Astfel, înțelegem că un dezvoltator profesionist trebuie să posede o cantitate bună de cunoștințe și abilități. Haideți să vedem cele mai de bază:
În primul rând, acesta trebuie să cunoască Java și Kotlin, limbaj-urile de bază pentru crearea aplicațiilor pe bază de Android;
Trebuie să cunoască specificul funcționării sistemului de operare;
Trebuie să poată utiliza diverse librării și framework-uri;
Să posede abilitatea de a utiliza următoarele limbaj-uri: HTML, XML și CSS.
Platforme de freelance: există foarte multe platforme de freelance, unde în principiu, puteți găsi un specialist. Puteți căuta desinestătător în catalog sau crea un proiect pe una din aceste platforme și aștepta până specialistul vă va contacta.
”Cu mâinile proprii”: dacă sunteți cointeresat de această temă și aveți destulă răbdare, puteți studia dezvoltarea aplicațiilor pentru Android la diverse cursuri online sau offline. Totul depinde de scopurile dv. Dacă aveți un business, scopul principal fiind obținerea venitului și popularizarea rapidă a produsului, atunci mai logic ar fi să comandați acest serviciu. Iar dacă sunteți pasionat de acest domeniu și aveți scopuri mai experimentale, atunci îndrăzneală și spor la muncă!
Companie IT:evident e că aceasta e o variantă mai costisitoare, dar și mai sigură. Într-o companie calificată, asupra proiectului dv. va munci o echipă întreagă, fapt ce este mult mai efectiv.
În Studio Webmaster puteți comanda elaborarea Android aplicațiilor de orice complexitate. Veniți cu ideea și primiți produsul gata!