+(373) 60-10-6666Contacta╚Ťi-ne
  1. Principala
  2. Întrebări și răspunsuri
  3. Ce este un browser web? Tipurile de browser

Web-browser: defini┼úie ┼či varietate

L─âsa╚Ťi o cerere

Browser web

Un navigator sau un browser reprezint─â o aplica╚Ťie software, destinat─â vizualiz─ârii paginilor web ╚Öi a tuturor informa╚Ťiilor posibile din re╚Ťeaua de calculatoare. Cum func╚Ťioneaz─â browserele web: ele expediaz─â solicit─ârile http c─âtre server ╚Öi primesc de la ele datele care se prelucreaz─â dup─â standardele aprobate (protocol). Datorit─â acestui browser se formeaz─â orice pagin─â web. De exemplu, dumneavoastr─â doar acum utiliza╚Ťi browserul web, pentru a vizualiza pagina dat─â ╚Öi a citi acest text.

Ce fel de browseruri exist─â?

Am clarificat deja ce reprezint─â un browser web. Acum vom enumera principalele lor tipuri:

  • Google Chrome. Acesta este cel mai popular navigator din lume. Mai bine de 50% din to╚Ťi utilizatorii online utilizeaz─â anume Google, când doresc s─â g─âseasc─â ceva pe internet.

  • Yandex. Yandex este un browser rus, solicitat în Rusia ╚Öi ╚Ť─ârile CSI, care cuprinde un public mai mic decât Google.

  • Microsoft Edge. Aceasta reprezint─â o genera╚Ťie nou─â de browseruri web de la Microsoft, care înlocuie╚Öte cunoscutul Internet Explorer împreun─â cu actualiz─ârile OC Windows 10.

  • Mozilla Firefox. O versiune alternativ─â de software pentru deschiderea paginilor web, care exist─â din anul 2005 ╚Öi are utilizatori online permanen╚Ťi.

  • Opera. Unul din cele mai solicitate browseruri, care exist─â cu succes pân─â azi. Mul╚Ťi consider─â Opera comod─â atât pentru PC, cât ╚Öi pentru dispozitivele mobile.

În blogul nostru pute╚Ťi afla detaliat despre ce este un browser ╚Öi cum func╚Ťioneaz─â acesta.